Studentenboekje

From Dosan-Wiki
Revision as of 19:10, 7 December 2022 by Jean-paul (talk | contribs) (Page creation)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Student booklet

Back to Welcome Page

Select the level of the exam or the full booklet in the following box to have the theory you require :



Basis Kennis





DIT IS STEEDS TE KENNEN !!!

Tae-Kwon-Do.png

In het Koreaans wordt er van boven naar beneden gelezen. Taekwon-do bestaat in het Koreaans uit 3 karakters. Het bovenste is “Tae”, het middelste is “Kwon” en het onderste is de “Do”.

Wat betekent Taekwon-do?

TAE: Staat voor alle voet- en beentechnieken die zowel aanvallend als verdedigend kunnen worden uitgevoerd.
KWON: Staat voor alle hand- en vuisttechnieken die zowel aanvallend als verdedigend kunnen worden uitgevoerd.
DO: Betekent letterlijk de “weg”, de “kunst”, en gaat gepaard met een bepaalde geestelijke houding

namelijk: hoffelijkheid, integriteit, onbedwingbare geest, doorzettingsvermogen en zelfcontrole.

Houding in de dojang

Het dragen van uurwerken, ringen, oorbellen,… is verboden om kwetsuren te vermijden. Bij het betreden en verlaten van de dojang: groeten. In de dojang : discipline. Tenzij uitzonderlijk en mits toestemming van de instructeur: de dojang niet verlaten tijdens de les.

De schildpad

Tortoise.png

De schildpad is het symbool van Taekwon-do. Een schildpad staat symbool voor lang leven (want ze wordt oud), dus het lange leven van Taekwon-do. Ze heeft een hard schild en is daarom beschermend en overkoepelend. Alle kleuren van de gordels komen er in voor.

Waarom groeten we?

We groeten uit respect bij het binnen en buiten gaan van de dojang en naar een nieuwe oefenpartner. Op competitie groet je dan alsook eerst de ring, bij het opkomen of verlaten.

We draaien ons nooit om naar hogere gordels op competitie, stages, ...

Als we een hand geven aan iemand (stage, examen, ...) doen we ons linkerhand onder onze rechterarm (kneukels onder elleboog) uit teken van respect en om te tonen dat onze twee handen wapenvrij zijn.

Uitzondering Tijdens het goedsteken van de dobok, draaien we ons altijd om.

24 Patterns (TULS)

24Patterns.png

Er zijn 24 tuls omdat het leven van de mens, misschien wel honderd jaar, vergeleken kan worden met één dag (telt 24 uur) ten opzichte van de eeuwigheid.

Choi schrijft: “ The pattern represent 24 hours. One day, or all my life”.

Taekwon-do telt 3200 verschillende technieken.





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 9de kup examen



Taekwon-do is geen gewone sport, zoals voetbal of tennis. Het is een krijgskunst. Dat wil zeggen dat er bepaalde tradities en gebruiken uit het oude Oosten (in ons geval Korea) aan verbonden zijn, dat er een bepaalde filosofie achter steekt, enz. Om beter te begrijpen waar taekwon-do eigenlijk voor staat, volgen hieronder enkele belangrijke punten i.v.m het ontstaan, de geschiedenis, de filosofie en de principes van deze Koreaanse verdedigingssport. In het Oosten heeft elk land wel één of meerdere krijgskunsten, oorspronkelijk beoefend door monniken, boeren, die zich meestal zonder wapens, met blote handen en voeten moesten verdedigen tegen aanvallers. Korea vormde daar geen uitzondering op. Eén van de Koreaanse “martial arts” was het taek kyon. Van 1909 tot 1945 werd Korea bezet door Japan. De overheerser probeerde de eigen gevechtssporten (b.v. Judo, karate, …) aan de Koreanen op te dringen, o.a. door de Koreaanse vormen te verbieden. En al werden ze soms nog in het geheim beoefend, toch gingen ze sterk achteruit.

General Choi.png

In 1938 vertrok Choi Hong Hi (de persoon die in 1955 Taekwon-do zal stichten) naar Japan om er te studeren. In 2 jaar tijd behaalde hij er tevens de zwarte gordel in karate. Bij zijn terugkomst in Korea zette hij zich in voor de bevrijding van zijn land, waardoor hij werd opgepakt en in een Japanse gevangenis terechtkwam. In 1945 werd Korea bevrijd. Choi werd luitenant in het Koreaanse leger. Steeds meer groeide bij hem het besef dat Korea terug een eigen krijgskunst moest krijgen. Choi Hong Hi begon met het ontwikkelen van nieuwe technieken en eind 1954 was de basis gelegd voor een nieuwe Koreaanse krijgskunst, die op 11 april 1955 de naam taekwon-do kreeg. Op het spirituele vlak is taekwondo afgeleid van de traditionele Koreaanse ethische en morele waarden.

Zelfs al werden het taek kyon en karate soms als referentie gebruikt, toch zijn op het fysische vlak de technieken gebaseerd op wetenschappelijke principes (vooral de wetten uit de fysica), zodat taekwondo verschillend is van om het even welke andere gevechtssport (cfr. de golfbeweging en de relatie kracht-ontspanning.)

Ondertussen was Choi generaal geworden, zodat hij zijn sport eerst kon introduceren in het leger.In 1966 (22 april) werd de International Taekwondo Federation (ITF) opgericht. Als gevolg van o.a. politieke druk en door de toenemende strubbelingen tussen Noorden Zuid-Korea verliet de generaal in 1972 opnieuw zijn vaderland; hij vestigde zich in Canada.

Als reactie hierop werd in Zuid-Korea WTF (World Taekwondo Federation) opgericht. Beide vormen van taekwondo hebben dezelfde basis maar ze zijn zo uit elkaar gegroeid, dat de verschillen groter zijn dan de gelijkenissen.

De generaal heeft met het evolueren van de tijd en de veranderende behoeften van de maatschappij steeds aanpassingen aangebracht. Het ITF-taekwondo stond onder invloed van zijn stichter niet stil, het is een evoluerende sport. Op 15 juni 2002 overleed generaal Choi. Master Tran Trieu Quan (VIII°dan) werd verkozen tot president van ITF.

Kort samengevat: Taekwondo werd opgericht in 1955 in Korea door generaal Choi Hong Hi, op 11 april was er voor het eerst sprake van de naam "Taekwondo".





Back to top of page - Back to Welcome Page

ITF bestaat sinds 1966 en heeft ongeveer 3200 technieken

Chon-Ji Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 8ste kup exam



"CHON-JI" betekent letterlijk “hemel en aarde”. Het wordt in het Oosten geïnterpreteerd als de schepping van de wereld en het begin van de menselijke geschiedenis. Daarom wordt deze eerste Tul uitgevoerd door beginners. De Tul bestaat uit twee delen, een deel voor de hemel en een ander voor de aarde en bevat 19 bewegingen!

Einde: Breng de linkervoet terug naar NARANI JUNBI SOGI





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Dan-Gun Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 7de kup exam



"DAN GUN", is genaamd naar de heilige DAN-GUN, de legendarische stichter van Korea in het jaar 2333 voor Christus. Deze tul bevat 21 bewegingen.

Einde: Breng de linkervoet terug naar NARANI JUNBI SOGI





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Do-San Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 6de kup exam



"DO-SAN" is het pseudoniem van de patriot AHN CHANG HO (1876-1938). De 24 bewegingen geven zijn leven weer, zich wijdend aan de bevrijding van Korea.

Einde: Breng de rechtervoet terug naar NARANI JUNBI SOGI





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Won-Hyo Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 5de kup exam



"WON-HYO" “WON-HYO” was de naam van de monnik die het Boedhisme introduceerde in de Silladynastie in het jaar 686 van het jaar des heren.

Einde: Breng de rechtervoet terug naar MOA SOGI A





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Yul-Gok Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 4de kup exam



"YUL-GOK" is het pseudoniem van de filosoof en geleerde YI 1 (1536 – 1584) bijgenaamd “de confusius van Korea”. De 38 bewegingen van de Tul verwijzen naar zijn geboorteplaats op de 38 breedtegraad en het diagram van de Tul betekent “geleerde” = (±)

Einde: Breng de linkervoet terug naar NARANI JUNBI SOGI





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Joong-Gun Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 3de kup examen



"JOONG-GUN" “JOONG-GUN” is genaamd naar de patriot AHN JOONG-GUN die Hiro Bumi Ito (die eerste Japanse gouverneur-generaal van Korea was ) vermoorde. De 32 bewegingen van de Tul slaan op de leeftijd van Ahn toen hij geëxecuteerd werd in de Lui-Shung gevangenis (1910).

Einde: Breng de linkervoet naar MOA SOGI B





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Toi-Gye Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 2de kup examen



Yi Hwang


TOI-GYE - 퇴계 / 退溪 is genaamd naar de bekende geleerde YI HWANG (16e eeuw); een autoriteit in het nieuw confusianisme. De 37 bewegingen in de Tul verwijzen naar zijn geboorteplaats op de 37° breedtegraad. Het diagram staat voor “geleerde” .

Einde: Breng de rechtervoet naar MOA SOGI B





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Hwa-Rang Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) voor de 1ste kup examen



"HWA-RANG" werd genoemd naar de jeugdgroep HWA-RANG ontstaan in de Silladynastie in de vroege 7e eeuw. De 29 bewegingen refereren naar het 29e infanterie divisie, alwaar Taekwon-do ontstond.

Einde: Breng de rechtervoet naar MOA SOGI C





Terug naar top van pageina - Hoofd menu

Betekenis van de gordel ( TI ) - 10de Kup



HowToTieYourBelt.png

Wit = betekent onschuld zoals bij een beginner die geen voorafgaande kennis van Taekwon-do heeft.

De correcte manier voor je gordel te aan te doen en te knopen vind je hiernaast terug, met behulp van een afbeelding. (Klik op de afbeelding om deze te vergroten.









Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Betekenis van de gordel ( TI ) - 8ste Kup


Gele band: Betekent de aarde waarin een plant wortel vat en uitschiet, eens taekwon-do is gegrondvest



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Betekenis van de gordel ( TI ) - 6de Kup



Groen: De kleur van de plant die groeit en zich ontwikkelt, naarmate de vaardigheid in taekwon-do toeneemt.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Betekenis van de gordel ( TI ) - 4de Kup



Blauw: Betekent de hemel, waarnaar een plant zich ontwikkelt tot een oprijzende boom naarmate de kennis in Taekwon-do toeneemt.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Betekenis van de gordel ( TI ) - 2de Kup



Rood = het kleur van de bloesem. Dit betekent gevaar; de leerling moet werken aan controle en beheersing!



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 9de KUP



Formal Titles



1ste tot 3de DAN : BOOSABUM (Assistant Instructor)

4de tot 6de DAN : SABUM (Internationaal Instructor)

7de tot 8ste DAN : SAHYUN (Master)

9de DAN : SASUNG (Grand-Master)



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Het tellen



Number Korean Number Korean Number Korean
1 Hana 11 Yul Hana 21 Seumool Hana
2 Dul 12 Yul Dul 22 Seumool Dul
3 Set 13 Yul Set 30 Soreun
4 Net 14 Yul Net 40 Maheun
5 Dasot 15 Yul Dasot 50 Sheen
6 Yosot 16 Yul Yosot 60 Yesoon
7 Ilgop 17 Yul Ilgop 70 Ilheun
8 Yodul 18 Yul Yodul 80 Yudoon
9 Ahop 19 Yul Ahop 90 Aheun
10 Yul 20 SeuMool 100 Bak

Stijlfiguur (TUL)

Met stijlbewegingen stelt de taekwondoka zich een denkbeeldig gevecht voor waarin hij zowel aanvallende als verdedigende technieken gebruikt tegenover verschillende personen. Er zijn 24 tuls in Taekwondo. De witte gordel leert nog geen echte tul, maar leert de voorbereidende bewegingen: saju jirugi (4 zijden aanval) en saju makgi (4 zijden verdediging).

Tips
  • De tul moet beginnen en eindigen op dezelfde plaats.
  • Altijd een juiste houding, stand en stelling.
  • De spieren van het lichaam zijn volledig ontspannen na iedere beweging en gespannen tijdens de beweging.
  • Ritmische bewegingen uitvoeren m.a.w. niet stijf lopen.
  • Zowel de linkse als rechtse uitvoering even krachtig.
  • Iedere beweging uitvoeren met zin voor realisme.

Principles/Tenets of Taekwondo (Betekenis of de "do")


Tenets.png
  • Hoffelijkheid
  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Onbedwingbare geest
  • Doorzettingsvermogen

(ezelsbrugje: “HIZDO” helpt je om de vijf principes te onthouden)
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Taekwondo Eed (Kwaran soon soo)


  • Ik zal de leerstellingen van taekwon-do naleven.
  • Ik zal mijn instructeur en alle hogere graden respecteren.
  • Ik zal taekwondo nooit misbruiken.
  • Ik zal streven naar vrijheid en rechtvaardigheid.
  • Ik zal bouwen aan een meer vredevolle wereld.




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 8ste KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 8ste Kup Document containing source information </noinclude>

Het magisch getal 9

Men begint met 9de kup en eindigt als 9de Dan in Taekwon-do omdat 9 een magisch getal is voor de Aziaten. Vermenigvuldig het met elk ander getal de som der cijfers is steeds 9.
Bv.: 9 x 112 = 1008 de som der cijfers: 1 + 0 + 0 +8 = 9
Het getal 9 is in het Oosten een belangrijk, heilig getal. Bovendien heeft het iets mysterieus, omdat het steeds terugkomt.

Sparring

Sparring-kick.png

Een Taekwon-dogevecht op competitie wordt beslist met punten en duurt twee minuten.

Er zijn vier hoekscheidsrechters die punten geven en één ringscheidsrechter op het veld aanwezig.

Point allocation


De puntenwaarden :

  • 1 punt Alle vuisttechnieken op het lichaam of gezicht
  • 2 punten Alle beentechnieken op het lichaam
  • 3 punten Alle beentechnieken op het gezicht


Waarschuwingen:

  • Ui Ju Hanna: bij een waarschuwing wordt het gevecht even stil gelegd (=heachyo) en krijgt de beschuldigde één waarschuwing. Bij drie waarschuwingen wordt één punt afgetrokken.
  • Gam Jum Hanna: een minuspunt kan je krijgen door full-contact (te hard, meestal ongecontrolleerd), of een vallende tegenstander trappen of natrappen. Drie directe minuspunten is diskwalificatie (Sil Kyuk).

Je krijgt een waarschuwing als je … :

  • duwt
  • onder de gordel trapt
  • de tegenstander vastneemt
  • Peen techniek uitvoert op de rug of op het achterhoofd
  • expres gevecht vermijdt (weglopen)
  • neervalt (hand op grond)
  • uit de ring gaat
  • aanvalt zonder te kijken
  • wegdraait
  • praat
  • provoceert– punt claimt



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Matsogi


Mastogi.png

Je staat tegenover elkaar, groet en de aanvaller (vooraf afgesproken) meet de afstand die nodig is om de aanval op een correcte manier uit te voeren. Nadien gaat de aanvaller met zijn rechterbeen achteruit in wen gunnun sogi, palmok najundi makgi. Dit is de beginpositie waarin elke driestap wordt uitgevoerd.

In theorie bepaalt de verdediger welke aanval er uitgevoerd zal worden, maar om praktische redenen (betreffende de afstand tussen de uitvoerders) raden we aan dat de aanvaller beslist welke aanval er uitgevoerd zal worden (hij weet immers vooraf welke techniek hij zal gebruiken).

Nadat de aanvaller de techniek heeft genoemd geeft hij aan dat hij klaar is om aan te vallen (“Tsè”). De verdediger denkt na welke techniek hij zal gebruiken om te verdedigen en geeft aan dat hij klaar is (“Tsè”). De verdediger mag zijn tijd nemen om zich hierop voor te bereiden.

Nadien valt de aanvaller aan (trap of stoot) en verdedigt de verdediger drie keer.

De verdediger voert nadien één tegenaanval uit.

Daarna keren de rollen om. De aanvaller brengt zijn voorste been terug naar narani sogi (dus achteruit) en de verdediger brengt zijn achterste been vooruit naar narani sogi. Nu is het de beurt aan de persoon die net verdedigd heeft om aan te vallen.


Aandacht voor…:
Het is belangrijk om de voeten op de juiste plaats te zetten. Bij een aanval in niunja sogi worden de voeten van de aanvaller telkens aan de buitenkant van de voeten van de verdediger geplaatst. Bij een aanval in gunnun sogi wordt de voet van de aanvaller telkens rechts van de voet van de verdediger geplaatst, dus eerst aan de buitenzijde en de tweede keer aan de binnenzijde.

De verdediger voert een tegenaanval uit in functie van de afstand tussen de twee personen. Als de afstand groot is kan er een traptechniek gebruikt worden; bij een korte afstand wordt er aangeraden om een handtechniek te gebruiken.

Kennis van Taekwondo voor de 7de KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 7de Kup Document containing source information </noinclude>

Koreaanse “Grammatica”

Jullie kennen nu al enkele vertalingen, dus kunnen we al nauwkeurig zeggen in welke stand we staan en welke techniek we uitvoeren. We proberen eens een vertaling:

  • Vb. 1: de 1ste beweging van saju jirugi: orun gunnun so ap jumok kaunde baro ap jirurgi
    Letterlijke vertaling: rechtse loopstand met voorwaartse vuistslag midden met arm en steunbeen aan dezelfde kant.
  • Vb . 2: de voorlaatste beweging van Dan-Gun: wen niunja so sonkal kaunde bandae bakuro taerigi
    Letterlijke vertaling: linkse L-stand met meshand midden slag van binnen naar buiten.
Regel

Jullie zien de volgorde. Met het gebruik ervan wordt alles wel duidelijker.

1. kant (orun / wen)
2. stand (gunnun so, niunja so, ...)
3. eerste stuk woord van slag of blok
4. hoogte
(5.) baro / bandae (wordt niet altijd gebruikt)
6. richting en soort slag / blok

Anuro / Bakuro

  • Anuro: van buiten naar binnen
  • Bakuro: van binnen naar buiten

Baro / Bandae

Regels in GUNNUN SOGI
  • Baro: arm en steunbeen aan dezelfde kant
  • Bandae: arm en steunbeen aan tegengestelde kant
Regels in NIUNJA SOGI
  • Bandae: arm en steunbeen aan dezelfde kant
  • Baro: arm en steunbeen aan tegengestelde kant




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 6de KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 6de Kup Document containing source information </noinclude>

De fasen van een beweging

In tul en matsugi is het belangrijk om de uitgevoerde technieken goed af te werken. Daarom bekijken we een techniek even van dichterbij.
Bv: we vorderen in orun gunnun sogi, najunde bakkat palmok makgi

De eerste fase is de voorbereidende fase: we vorderen vooruit en we zetten de verdediging in. Tijdens deze fase gebruiken we een golvende beweging om snelheid te ontwikkelen.

De tweede fase is het moment van impact: dit is het moment waarop de met het deel van het lichaam dat de afweer uitvoert het te blokken object raken. Op het moment van de impact is ons lichaam opgespannen, om de kracht en snelheid die we ontwikkeld hebben door te geven, via het deel van het lichaam dat de afweer uitvoert, aan het te blokken object.

Kort gezegd: we moeten de beweging die we in de eerste fase hebben ontwikkeld bruusk eindigen.

Belangrijk hierbij is dat zowel de beweging met de benen, de armbeweging en de ademhaling op hetzelfde moment ophouden. Enkel in dit geval is het mogelijk om een krachtige techniek uit te voeren.

De laatste fase is de fase van de ontspanning: de spieren ontspannen omdat de afweer al gebeurd is. Enkel als de spieren ontspannen zijn kunnen we ene volgende beweging inzetten.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

De dynastieën

ClipCapIt-210323-103903.PNG

Huidig Noord- en Zuid Korea bestond vroeger uit 3 dynastieën: de KOGURYO, BAEKJE en de SILLA dynastie.

  • Koguryo (37 B.C. tot 668 A.D.)
  • Paekje (18 B.C. tot 600 A.D.)
  • Silla (57 B.C. tot 935 A.D.)


Silla bracht deze koninkrijken bij elkaar door de oorlog te winnen tegen Paekje in 660 A.D. en Koguryo in 668 A.D. Wat volgde was een tijd van vrede en HwaRang groeide van een militaire organisatie naar een groep gespecialiseerd in dichtkunst en muziek. ] In 936 A.D. richtte Wang Kon de Koryo Dynasty op, een afkorting van Koguryo. De naam Korea is afgeleid van KoryoIn de Silla dynastie zijn de beginselen van Taekwondo ontstaan dankzij de jeugdgroepering HWARANG DO. In die tijd heette de krijgskunst die deze groep uitvoerde welliswaar nog TAEKYON en SOO BAK GI, want van de benaming 'taekwon-do' was toen nog lang geen sprake.

Kwans.png

Na de Tweede Wereld oorlog, toen Korea onafhankelijk werd, ontstonden er verschillende Kwans. Deze waren:

  • Chung Do Kwan
  • Moo Duk Kwan
  • Yun Moo Kwan
  • Chang Moo Kwan
  • Oh Do Kwan
  • Ji Do Kwan
  • Chi Do Kwan
  • Song Moo Kwan

De Kwans verenigden zich in 1955 als Tae Soo Do. In het begin van 1957 werd de naam Taekwondo gelijk gesteld aan de naam Tae Kyon door diverse Koreaanse vechtsportmeesters. Generaal Choi Hong-hi verplichtte het leger om Taekwondo te trainen. Zo ontstonden de eerste Koreaanse soldaten uit Taekwondo studenten. De politie en de luchtmacht moesten ook Taekwondo leren. Op dat moment stond Taekwondo gelijk aan een Koreaanse versie van Shotokan Karate.




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 5de KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 5de Kup Document containing source information </noinclude>

Matsogi

Herinnering


Mastogi.png

Je staat tegenover elkaar, groet en de aanvaller (vooraf afgesproken) meet de afstand die nodig is om de aanval op een correcte manier uit te voeren. Nadien gaat de aanvaller met zijn rechterbeen achteruit in wen gunnun sogi, palmok najundi makgi. Dit is de beginpositie waarin elke driestap wordt uitgevoerd.

In theorie bepaalt de verdediger welke aanval er uitgevoerd zal worden, maar om praktische redenen (betreffende de afstand tussen de uitvoerders) raden we aan dat de aanvaller beslist welke aanval er uitgevoerd zal worden (hij weet immers vooraf welke techniek hij zal gebruiken).

Nadat de aanvaller de techniek heeft genoemd geeft hij aan dat hij klaar is om aan te vallen (“Tsè”). De verdediger denkt na welke techniek hij zal gebruiken om te verdedigen en geeft aan dat hij klaar is (“Tsè”). De verdediger mag zijn tijd nemen om zich hierop voor te bereiden.

Nadien valt de aanvaller aan (trap of stoot) en verdedigt de verdediger drie keer.

De verdediger voert nadien één tegenaanval uit.

Daarna keren de rollen om. De aanvaller brengt zijn voorste been terug naar narani sogi (dus achteruit) en de verdediger brengt zijn achterste been vooruit naar narani sogi. Nu is het de beurt aan de persoon die net verdedigd heeft om aan te vallen.


Aandacht voor…:
Het is belangrijk om de voeten op de juiste plaats te zetten. Bij een aanval in niunja sogi worden de voeten van de aanvaller telkens aan de buitenkant van de voeten van de verdediger geplaatst. Bij een aanval in gunnun sogi wordt de voet van de aanvaller telkens rechts van de voet van de verdediger geplaatst, dus eerst aan de buitenzijde en de tweede keer aan de binnenzijde.

De verdediger voert een tegenaanval uit in functie van de afstand tussen de twee personen. Als de afstand groot is kan er een traptechniek gebruikt worden; bij een korte afstand wordt er aangeraden om een handtechniek te gebruiken. Voor het examen moet de student 12 sambo matsugi’s uitvoeren. Daarnaast moet de student 5 ibo matsugi's (twee stapsparring) demonstreren. Het verschil met de driestaps bestaat in de manier van aanvallen: in tegenstelling tot de drie stapsparring, waarbij de aanvaller drie keer aanvalt met dezelfde aanval, bestaat de aanval in twee stapsparring uit twee verschillende aanvallen; een trap en een stoot, of omgekeerd.

Ook de beginpositie, waarin de aanvaller begint is anders dan bij de sambo matsugi. In plaats van een gunnun sogi palmok najunde makgi, begint de aanvaller in niunja makgi, palmok daebi makgi.

Breektechnieken of Kyek Pa

Velen denken dat gestalte en grootte de basis zijn om een plank te breken. Maar dat is niet zo. Er komen verschillende zaken bij kijken. Hier zijn de factoren die leiden tot een hogere graad van fysieke kracht.

  • Actie-Reactie: Elke kracht heeft een even grote maar tegengestelde kracht. Daarom wordt in taekwon-do bij elke beweging de hand snel teruggetrokken naar de heup.
  • Concentratie: De maximale kracht wordt pas op het moment van de impact gegeven.
  • Evenwicht: Het lichaam wordt in evenwicht gehouden bij elke techniek. Dit kan door een goede stelling aan te nemen.
  • Ademhaling: De controle van de ademhaling heeft niet alleen invloed op de snelheid en kracht.
    Het kan tevens het lichaam voorbereiden op een slag of stoot. Adem nooit in op hetmoment van de impact!
  • Golfbeweging: Relatie kracht - ontspanning.
  • Snelheid: Snelheid is de meest essentiële factor bij het aanroepen van kracht of druk.
    Wetenschappelijk geldt dat kracht gelijk is aan massa maal acceleratie
Kracht = massa x snelheid
Power Braking 1.PNG :Power Braking 2.PNG :Power Braking 3.PNG
Weetje

De breektest wordt afgelegd met 1.5 tot 3.5 cm brede dennenhouten plank ter grootte van 30x30 cm
Hoe te werk gaan?

  • Sta voor de plank, groet.
  • Meet de afstand af tot over de plank. Neem een goede stelling aan, zeker niet te kort.
  • Adem rustig in en uit. Meet nog één maal de afstand.
  • Kom in jumbi.
  • Doorbreek de plank.
  • Kom dan terug in jumbi.
  • Groet.
Noot

Wees altijd rustig en kalm. Denk eraan, gebruik heel je lichaam. Je breekt de plank met je heupen, schouders, ....

Haal daar je kracht uit. Denk er ook aan dat je niet op, maar door de plank moet slaan.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 4de KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 4de Kup Document containing source information </noinclude>

Sinewave

Uniek binnen Taekwon-do is de sinusgolf (sinewave) beweging om maximale kracht te genereren volgens de theorie van kracht. In vrijwel elke beweging wordt gebruik gemaakt van deze golfbeweging. De golfbeweging is natuurlijk en eenvoudig.

Tijdens lessen en op seminars wordt taekwon-do beoefenaars geleerd om "sinewave" toe te passen in hun technieken. Wat we feitelijk doen bij het uitvoeren van de golfbeweging in Taekwon-do technieken is het verplaatsen van het massacentrum van het lichaam door middel van een beweging, die als we deze zouden uittekenen eruit zou zien als een sinusgolf (zie onderstaande figuur).

SineWave.png
SineWaves.jpg

Er zijn enkele voordelen om een golfbeweging te gebruiken die gerelateerd zijn aan de trainingsgeheimen van taekwon-do. Om het centrum van onze massa in de beweging van een golf te verplaatsen moeten de armen en benen gebogen zijn terwijl het lichaam in beweging is. Om de benen en armen gebogen te houden gedurende een beweging moeten we ontspannen zijn. Door het lichaam te ontspannen wordt extra snelheid aan een techniek gegeven omdat de diverse lichaamsdelen elkaar niet tegen werken, zoals het geval is bij spanning.

Kracht is massa maal snelheid in het kwadraat, dus een kleine winst in snelheid is een grote winst in kracht.

Wanneer we een golfbeweging uitvoeren moeten we tevens gebruik maken van een "knievering" (kneespring) op de juiste wijze. Door onze knie te buigen terwijl we vooruit bewegen wordt het lichaam op en neer bewogen. Door de knie te buigen terwijl ons lichaam beweegt wordt ons centrum van massa verplaatst over een curve, wat per definitie een vorm van acceleratie is.

Tenslotte, wanneer golfbeweging wordt toegepast "valt" ons lichaam neerwaarts aan het einde van de techniek, wat weer bijdraagt aan het gebruik maken van zwaartekracht in ons voordeel en verzeker dat acceleratie toeneemt tot het moment van impact.

Om de golfbeweging correct toe te passen in Taekwon-do moeten we de vorm van de golf aanpassen om maximale kracht te bereiken. Met andere woorden: de sinewave is geen uniforme curve zoals in figuur 1. De golfbeweging is aangepast zodat het lichaam "valt" op het moment dat het de helft van het traject van een techniek heeft bereikt, en omhoog komt tot maximale hoogte op ongeveer driekwart van het traject. Vervolgens komt het lichaam snel naar beneden aan het einde van de beweging zoals figuur 2 toont. De snelle "val" aan het einde van de techniek helpt ons onze massa te accelereren in het doelwit, met gebruikmaking van de zwaartekracht.

ClipCapIt-210323-110411.PNG
Vijf verschillende tempo's

De basis van de golfbeweging is neer-op-neer, d.w.z. er is altijd eerst een neergaande beweging, gevolgd door een opgaande beweging, en eindigend met een neergaande beweging. Er zijn echter varianten op de golfbeweging denkbaar, die afhankelijk zijn van het tempo van de beweging en de combinatie van technieken. Er zijn in traditioneel taekwon-do, de fundamentele oefeningen en de tuls in totaal vijf verschillende tempo's:

  • Normal motion : In saju jirugi, saju makgi en Chon-Ji tul maakt de taekwon-do student kennis met het normale tempo van aangesloten bewegingen. Dat is dus de eerste "motion": normal motion (normaal tempo). Bewegingen worden in een normaal tempo uitgevoerd, met een hele golfbeweging in één ademhaling.
  • Continuous motion : In Dan-Gun leert de taekwon-do student de tweede motion: continuous motion (opeenvolgend tempo). Twee bewegingen worden opeenvolgend uitgevoerd, met tweemaal golfbeweging in één ademhaling
  • Fast motion : Do-San brengt weer een nieuwe motion mee: fast motion (snel tempo). Twee bewegingen worden snel achter elkaar uitgevoerd, met tweemaal golfbeweging in twee ademhalingen.
  • Connecting motion : Pas bij Yul-Gok komt weer nieuwe motion: connecting motion (verbonden tempo). Twee bewegingen worden verbonden uitgevoerd, met één golfbeweging in één ademhaling.
  • Slow motion : Joong-gun completeert de vijfde en laatste motion: slow motion (langzaam tempo). Bij slow motion wordt de beweging wel langzaam uitgevoerd, maar in relatie met de theorie van kracht dient er wel een acceleratie aan het eind van de beweging plaats te vinden. Er is één (vertraagde) beweging, één golfbeweging in één (vertraagde) ademhaling. Slow motion uitvoeringen van technieken zijn om de student meer lichaamscontrole en balans te laten oefenen.
Golfbeweging - drie varianten zijn

De vijf verschillende tempo's bepalen de golfbeweging, waarvan er drie varianten zijn:

  • Volledige golfbeweging
  • 2/3 golfbeweging
  • 1/3 golfbeweging

Uitsluitend in normal motion, continuous motion en slow motion is er sprake van een volledige golfbeweging (neerop-neer). Bij fast motion is er sprake van 2/3 golfbeweging, aangezien er alleen een op- en vervolgens neergaande beweging is. Een voorbeeld hiervan vinden we in do-san tul: de twee stoten die de ahpcha-busugi volgen (bewegingen 15 & 16 en 19 & 20) Bij connecting motion is er sprake van 1/3 golfbeweging, aangezien er alleen een neergaande beweging plaats vindt. Een voorbeeld hiervan vindt u in yul-gok tul: de stoot welke de tweede hakend blok volgt (bewegingen 16 & 17 en 19 & 20).



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 3de KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 3de Kup Document containing source information </noinclude>

Matsogi

Voor het examen moet de student 10 sambo matsugi’s uitvoeren. Daarnaast moet de student 10 ibo matsugi's (tweestaps) demonstreren. Op het examen zal de student ook 8 ilbo-matsugi's (eenstapsparring) uit moeten voeren.

Hosinsul

Voorwoord

Bij HOSINSUL (= self- defence) is er meestal fysisch contact tussen de aanvaller naar verdediger. Bij verdediging tegen wapens is er meestal fysisch contact van de verdediger tegen de aanvaller. We delen hosinsul op in twee blokken:

  • Fysisch contact aanvaller
  • Aanvaller met wapens

Daarom is ITF taekwondo een moderne sport gezien van alle mogelijke verdedigingstechnieken. Voor verdediging op bijvoorbeeld lange afstand (benen), middellange afstand (armen, elleboog, knie) of dichte afstand (werpen, bevrijdingstechnieken, vitale punten).

Noot

Het is steeds mogelijk dat men geconfronteerd wordt met een zeer sterke tegenstrever. Hier zijn twee oplossingen:

  • gebruik uw snelheid en draaiende beweging.
  • raak de tegenstrever op een pijnlijke plaats.
Fysisch contact aanvaller

De tegenstrever houdt u vast. Drie mogelijkheden:

  • Aanvallende beweging: tegenstrever tegenaanvallen met slag of stamp op een vitale plaats of kwetsbaar lichaamsgedeelte.
  • Brekende beweging: op het aanvallende lichaamsdeel.
  • Bevrijdende beweging: door draaiende beweging, gevolgd door tegenaanval.
Aanvalsituaties
  • Rechtstaand
  • Geknield
  • Liggend
  • Plotse aanval van tegenstrever
Werp- en valtechnieken

Vallen is een kunst, houd rekening met deze regels.

  • Ontspan het lichaam
  • Probeer te vallen op u zijde en niet frontaal op de rug.
  • Absorbeer de schok door te slaan met de palm van de hand op de grond.
  • Kin intrekken naar borst om te vermijden op het achterhoofd te vallen.
  • Benen hoog.

Alleen werpen van tegenstander op de grond wanneer u hem niet erg wil kwetsen. Grondprincipe: tegenstrever uit evenwicht. Mogelijkheden:

  • Rechtstaand
  • Geknield
  • Liggend
Hosinsul-Self-defense.png
Aanvaller met wapens

U wordt aangevallen met wapen(s). Uitwijken is het meest aangewezen maar je staat niet ver genoeg (tegenaanval mogelijk of wapen vastnemen). Probeer de tegenstrever een extra “stap” te laten maken. Om dan zo dicht (of gunstig) mogelijk voor de tegenaanval klaar te staan. Pihagi (=uitwijken) is belangrijk. Naar links of rechts, maar niet naar achter in één lijn. Blok tegen de arm of het hand, maar niet tegen het wapen. Mogelijkheden:

  • Tegen een dolk. (alle richtingen)
  • Tegen een bajonet. (=lang wapen)
  • Tegen een stok.
  • Tegen een lange stok (biljartstok,…)



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 2de KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 2de Kup Document containing source information </noinclude>


Arbitreren op wedstrijden


Competition.png

Je hebt voor gele gordel al wat geleerd over de regels, we gaan nu verder in op hoe arbitrage in zijn werk gaat op wedstrijden. Scheidsrechters zijn zowel vrouwen als mannen. Voor de gemakkelijkheid is de volgende tekst geschreven in de hij-vorm.

Sparring
Hoe en wat?

Een gevecht duurt meestal 2 minuten en wordt beslist met punten. Is er een gelijke stand na de 2 minuten dan wordt er nog 1 minuut gespard. Is er na die minuut nog steeds geen winnaar dan wordt geopteerd naar het winnende punt. Er wordt gekampt met het punt-stop systeem tot het eerste punt gemaakt wordt.

Wie ?

Allereerst hebben we deelnemers : chong (blauw) en hong (rood).

  • Corner referees : noteren de punten. Deze noteren een punt wanneer ze er één of meerdere (hoekscheidsrechter) gezien hebben.
  • Center referee: leidt het gevecht. Hij start en stopt het gevecht. Hij is de persoon die het (middenscheidsrechter) gevecht onderbreekt voor het geven van waarschuwingen.
  • De jury tafel: Aan de tafel zit de Jury president, en is verantwoordelijk over de ring. Hijhoudt in de gaten welke deelnemers er na elkaar moeten uitkomen. Ook is er

een jury lid die de waarschuwingen bijhoudt om nadien de hoekscheidsrechters te controleren. De Timekeeper houdt de tijd in de gaten. Er is nog één middenscheidsrechter aanwezig aan de tafel als reserve.

Punten

De punten worden genoteerd op het puntenformulier. Na het gevecht ontvangt de ringscheidsrechter de puntenformulieren van de hoekscheidsrechters. Nadien brengt hij de formulieren naar de tafel. Daar wordt alles geteld, daarna wordt de uitslag meegedeeld door de jury president.

De puntenwaarden :

  • 1 punt Alle vuisttechnieken op het lichaam of gezicht
  • 2 punten Alle beentechnieken op het lichaam
  • 3 punten Alle beentechnieken op het gezicht


Waarschuwingen:

  • Ui Ju Hanna: bij een waarschuwing wordt het gevecht even stil gelegd (=heachyo) en krijgt de beschuldigde één waarschuwing. Bij drie waarschuwingen wordt één punt afgetrokken.
  • Gam Jum Hanna: een minuspunt kan je krijgen door full-contact (te hard, meestal ongecontrolleerd), of een vallende tegenstander trappen of natrappen. Drie directe minuspunten is diskwalificatie (Sil Kyuk).

Je krijgt een waarschuwing als je … :

  • duwt
  • onder de gordel trapt
  • de tegenstander vastneemt
  • Peen techniek uitvoert op de rug of op het achterhoofd
  • expres gevecht vermijdt (weglopen)
  • neervalt (hand op grond)
  • uit de ring gaat
  • aanvalt zonder te kijken
  • wegdraait
  • praat
  • provoceert– punt claimt
Tul
Hoe en wat?

Hoe hoger de graad, hoe meer tuls men loopt op competitie. Bij gekleurde gordels wordt er meestal slechts één tul gelopen.

Wie ?

Er zijn vijf scheidsrechters die de tul beoordelen. Er is nog steeds de tafel met de hoofdscheidsrechter.

Punten

De jury houdt altijd rekening met verschillende factoren, zoals: kracht, evenwicht, ademhaling, techniek en ritme. Er zijn twee systemen die bij tul gehanteerd worden, namelijk punten- of afval systeem. Bij het laatste worden twee deelnemers opgesteld, daarvan wordt na de tul onmiddellijk een winnaar beslist. De vijf scheidsrechters hebben dan de plicht om een winnaar aan te duiden of een gelijke stand. De meerderheid van deze vijf is de winnaar.

Voorbeeld: 2 voor hong en 3 voor chong = chong wint.

Bij het punten systeem noteren de vijf scheidsrechters elk apart punten. De deelnemer neemt alleen plaats op het veld. Op grote competities bij zwarte gordels worden apart punten gegeven op de verschillende factoren. Maximum 5 punten voor techniek en maximum 3 voor krachtevenwichtademhaling-ritme. Dan krijgt men een eindscore met een maximum waarde van 17.

Team sparring

Bij team sparring zijn er vijf deelnemers per team. Er wordt getost en de winnaar beslist welk team eerst een persoon naar voren moet brengen. Na elk gevecht wordt er een winnaar beslist. 1 punt voor gelijke stand, 2 punten bij winst. Het team met de meeste punten wint.

Team Tul

Hier gelden dezelfde regels dan bij tul. Er kan gebruik gemaakt worden van afvalsysteem(elk om beurt wel tul lopen), of het puntensysteem. Een team bestaat uit 3 tot 5 personen. Bij het puntensysteem worden terug apart punten gegeven op de verschillende factoren. Er komt één factor bij, namelijk maximum 5 punten voor presentatie, team work en choreografie. Dus een maximum waarde van 22 punten.

Special technics

Bij deze discipline worden zo hoog, of zo ver mogelijke trappen uitgevoerd. Afhankelijk van elke discipline. Enkele disciplines:

  • Tymio nopi ap cha busigi
  • Tymio nomo yop cha jirugi
  • Tymio dollyo chagi
  • .....

Het is meestal een afvalrace en men gaat verder of hoger tot er een winnaar is.

Op grote competities wordt een puntensysteem gebruikt en zijn er verschillende trappen uit te voeren.

Power breaking

Hier wordt getracht met een hand- of voettechniek zoveel mogelijk planken te doorbreken. Ook afval- of puntensysteem. Enkele technieken:

  • Ap jumok jirugi
  • Yop cha jirugi
  • Bandae dollyo chagi
  • .....
Traditional sparring

Hier wordt een stijlgevecht uitgevoerd. Het kent weinig grenzen, is volledig ingestudeerd door het tweetal. De scheidrechters bepalen de twee winnaars op verschillende factoren. De verschillende duo’s komen elk om beurt in de ring ‘stijl’ sparren.

De ultieme tips voor een goede tul

  • Tul moet beginnen en eindigen op dezelfde plaats.
  • Steeds een juiste houding, stand en stellingen.
  • De spieren van het lichaam zijn volledig ontspannen na iedere beweging en totaal gespannen tijdens de beweging.
  • Ritmische beweging uitvoeren en niet stijf lopen.
  • Alles in één gecoördineerde actie.
  • Snelle of trage uitvoering naargelang de opgelegde oefening.
  • Iedere tul moet perfect gekend zijn alvorens men de volgende aanleert.
  • Ken de betekenis van iedere beweging.
  • Iedere beweging uitvoeren met zin voor realisme.
  • Zowel aanvallende, verdedigende technieken, links en rechtse technieken even krachtig en gestroomlijnd.
  • Elke tul is evenwaardig, onderhoud ze allemaal.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Kennis van Taekwondo voor de 1ste KUP

Kennis / Main Menu Studentenboekje Examen 1ste Kup Document containing source information </noinclude>


Taekwon-Do is een Sport

Om ITF Taekwon-do als sport te ontwikkelen en een grotere deelname aan wedstrijden aan te moedigen, zullen er grote veranderingen zijn gemaakt naar toernooiregels, naar de wedstrijdkalender en naar het kwalificatieproces.

De opleiding voor umpires zal zijn opgewaardeerd, en we zullen het gebruik van een geautomatiseerd scoresysteem onderzoeken.

De concurrenten zullen gelukkiger zijn en gemotiveerd om door te gaan als onze wedstrijden veiliger zijn en de score nauwkeuriger en betrouwbaarder is. Wedstrijden binnen gehouden Bekende locaties over de hele wereld zullen de aandacht richten op de ITF en zullen resulteren in een grotere zichtbaarheid.


Taekwon-Do is een Martial Art

Traduire un document Om ITF Taekwon-do als martial art te verbeteren, zal er meer nadruk op de traditionele kernwaarden en zijn protocol. De leer van zelfverdediging onze "raison d'etre" zal verbeterd worden. We zullen seminars, documentatie, video's, en andere communicatiemiddelen om kennis van ITF Taekwon-do te verspreiden en nieuwe markten te bereiken en voor nieuwe deelnemers, vooral vrouwen.

Taekwon-Do is een "Way of Life"

De waarde van ITF demonstreren Taekwon-do als levenswijze moeten we dat ook doen. Leer alle facetten van ITF Taekwon-do, inclusief de do. Dat kan ik u zeggen. Algemeen Choi ware laatste wens en woorden van leidraad voor ons voor de toekomst zijn gevonden in de inleiding tot zijn laatste Boek morele Cultuur. De generaal had kom dat het grootste deel van realiseren de nadruk was gelegd op de het onderwijzen van de technische aspecten van ITF Taekwon-do. Hij vond het zou zijn tot de volgende generatie te geven even belangrijk voor het onderwijzen van De do.

We zijn al begonnen met het werken aan een ethische code gebaseerd op de do. Inch in de toekomst zullen we alle middelen gebruiken beschikbaar voor ons om het hele ITF Taekwon-do te onderwijzen: Het technische en het do. Door het do te bestuderen, zullen onze studenten dat doen groei in begrip van het “waarom”, niet alleen van het “hoe”.

Het uiteindelijke doel van het leven is het zoeken naar geluk. Veel mensen lijden omdat ze niet de juiste hebben waardesysteem dat leidt tot een evenwichtig leven en geluk. We hebben een solide filosofie en de instrumenten om deze in onze toe te passen levens. Nu moeten we een structuur opzetten om de mentale en spirituele aspecten van ITF Taekwon-do aan onze te onderwijzen studenten zodat ze in staat zullen zijn om een evenwichtig leven en geluk te bereiken.

Ik onderricht ITF Taekwon-do al vele jaren als een manier van leven en ik denk dat we mensen kunnen helpen om een evenwicht te vinden ussen gezinsleven, school of werk en ITF Taekwon-do. Het onderwijzen van deze benadering zal vele deuren openen voor ons.

Taekwon-Do can be a Tool for Social Development

Om ITF Taekwon-do te gebruiken als instrument voor sociale ontwikkeling moeten we Taekwon-do niet alleen voor onszelf, maar ook oefenen ook om het leven in onze gemeenschappen te verbeteren. ITF Taekwon-do kan een krachtig instrument zijn om sociale problemen zoals op te lossen drugsmisbruik en jeugdcriminaliteit, die structuur, discipline en zelfvertrouwen bieden die in iedereen meegaan aspecten van het leven.

We horen veel over pogingen om de armoede in de wereld te verminderen. Door mensen te onderwijzen met ITF Taekwon-do waarden en praktijken, en door ze te laten zien dat er hoop is op het verbeteren van hun levenskwaliteit, zullen we een belangrijk punt maken.

Het ITF kan programma's ontwikkelen zoals intensieve instructeurstraining voor werklozen en ITF Taekwon-do cursussen aangeboden tegen betaalbare prijzen. Om te beginnen met kleinschalige projecten zal ons succes de aandacht en steun van trekken internationale ontwikkelingsbureaus en regeringen over de hele wereld. In Canada hebben we uitstekende resultaten geboekt met dit soort programma, en we zullen u helpen proefprojecten in uw landen te implanteren.

Er is veel werk te doen op dit gebied, maar er is ook een enorm potentieel voor verbetering. Door te streven naar de ontwikkeling van alle vier facetten van Taekwon-do tot het maximum, kunnen we ons volledige potentieel als individuen realiseren en als organisatie. Door samen te werken kunnen we geweldige dingen doen!



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Woordenschat voor 9de KUP


Korean English
CHARYOT Opgepast
KYONG YE Groet
SOGI Positie
JIRUGI Stoot
CHAGI Kick
MAKGI Block
JUMBI Klaar
SIJAK Start
KUMAN Stop
HAECHYO Ophouden
SWIYO Relax
DOJANG Training plaats
WEN Links
ORUN Recht
NAJUNDE Hoog
KAUNDE Midden
NOPUNDE Laag
NAERYO Neerwaarts
OLLIGI Opwaarts
AP Voorwaarts
DWIT Acherwaarts
YOP Zijwaarts
BANDAE Omgekeerde
PALMOK Onderarm
JOOMUK Vuist
SONKAL Mes-hand
HAESAN Eind van de training



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Woordenschat voor 8ste KUP


Korean English
DWIRO OMGYO DIDIMYO DOLGI Stap achteruit draaien (rotatie Chon-Ji)
MIKULGI Schuiven op grote afstand
JAJUN BAL Schuiven op korte afstand - voetverschuiving



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Woordenschat voor 7de KUP


Koreaan Nederlands
BARO JIRUGI Stoot (voet en hand van zelfde kant)
BANDAE JIRUGI Stoot (voet en hand van oposite kant)
ANURO Open lichaam - van buiten naar binnen
BAKURO Gesloten lichaam - van binnen naar buiten



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 9de KUP



Koreaan Nederlands
AP JOOMUK BARO JIRUGI voorwaartse vuiststoot
NAJUNDE BAKAT PALMOK BARO MAKGI lage voorarm afwering
NADJUNDE SONKAL MAKGI lage meshand afwering
AN PALMOK YOP MAKGI binnen voorarm afwering




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 8ste KUP


Koreaan Nederlands
AN PALMOK BANDAE MAKGI binnen- voorarm verdediging (Bandae omdat de NIUNJA SOGI positie)




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 7de KUP


Koreaan Nederlands
SONKAL DAEBI MAKGI meshand beschermende verdediging (1ste beweging Dan-Gun)
PALMOK DAEBI MAKG voorarm beschermende verdediging
NOPUNDE AP JOOMUK JIRUGI hoge voorwaartse vuiststoot
SANG PALMOK MAKGI tweeling voorarm verdediging (9de bew Dan-Gun)
BAKKAT PALMOK CHOOKYO MAKGI buiten- voorarm rijzende verdediging (14de bew Dan-Gun)
KAUNDE SONKAL YOP TAERIGI midden meshand zijwaartse slag (18de bew Dan-Gun)




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 6de KUP


Koreaan Nederlands
NOPUNDE BAKAT PALMOK YOP MAKGI hoge buiten- voorarm zijwaartse verdediging (1ste bew Do-San)
SUN SONKUT BARO TULGI verticale vingertop uitval (6de bew Do-San)
JAEP SYUL TAE Release from grab
DUNG JOOMUK NOPUNDE YOP TAERIGI hoge zijwaartse achtervuist slag (8ste bew Do-San)
BAKAT PALMOK NOPUNDE HECHYO MAKGI hoge buiten- voorarm splijtende verdediging (14de bew Do-San)




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 5de KUP


Koreaan Nederlands
NOPUNDE SONKAL ANURO TAERIGI hoge meshand binnenwaartse slag (2de bew Won-Hyo)
AN PALMOK DOLLIMYO MAKGI binnen voorarm cirkelvormige verdediging (19de bew Won-Hyo)




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 4de KUP


Koreaan Nederlands
SONDABAK GOLCHO MAKGI midden handpalm hoek verdediging (greep Yul-Gok)
AP PALKUP TAERIGI voorwaartse elleboogslag (elleboog Yul-Gok)
SANG SONKAL MAKGI tweeling meshand verdediging
DUNG JOOMUK YOP TAERIGI achtervuist zijwaartse slag (sprong Yul-Gok)




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 3de KUP


Koreaan Nederlands
SONKAL DUNG KAUNDE BAKURO MAKGI meshand omgekeerde buitenwaartse verdediging (1bew Joong-Gun)
SONDABAK BANDAE OLLYO MAKGI handpalm opwaartse verdediging (3de bew Joong-Gun)
WI PALKUP TAERIGI opwaartse elleboogslag (elleboog Joong-Gun)
SANG JOOMUK NOPUNDE SEWO JIRUGI hoge tweeling verticale vuiststoot (11de bew Joong-Gun)
SANG JOOMUK DWIJIBUN JIRUGI tweeling omgekeerde vuiststoot (12de bew Joong-Gun)
KYOCHA JOOMUK CHOOKYO MAKGI X-vuist opwaartse verdediging (13de bew Joong-Gun)
DOO PALMOK NOPUNDE MAKGI hoge dubbel voorarm verdediging
SONDABAK BANDAE NOOLLO MAKGI Phandpalm drukkende verdediging (27ste bew Joong-Gun)
KYOCHA JIRUGI hoekstoot (30ste bew Joong-Gun)
DIGUTJA MAKGI stokverdediging (31ste bew Joong-Gun)




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 2de KUP


Koreaan Nederlands
DWIJIBUM SONKUT NAJUNDE BANDAE TULGI lage omgekeerde vingertop uitval (2de bew Toi-Gye)
DUNG JOOMUK YOPDWI TAERIGI achtervuist zijwaartse slag (3de bew Toi-Gye)
KYOCHA JOOMUK NOOLLO MAKGI X- vuist drukkende verdediging (7de bew Toi-Gye)
SANG PALKUP YOP TUYLGI Twin side elbow thrust
BAKKAT PALMOK SANG MAKGI buitenvoorarm W-vormige afweer (14de bew Toi-Gye)
DOO PALMOK NAJUNDE MIRO MAKGI lage dubbele voorarm drukkende verdediging (19de bew Toi-Gye)
SANG AP JAPKEE Hoofd greep




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 1ste KUP


Koreaan Nederlands
SONDABAK MIRO MAKGI handpalm duwende afwering (1ste bew Hwa-Rang)
AP JOOMUK OLLYO JIRUGI opwaartse stoot (5de bew Hwa-Rang)
SONKAL NAERYO TAERIGI meshand neerwaartse slag (7de bew Hwa-Rang)
YOP PALKUP TULGI zijwaartse elleboog uitval (26ste bew Hwa-Rang)
YOPAP MAKGI hoge zij/voorwaartse binnen- voorarm verdediging (27ste bew Hwa-Rang)




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Hand-Technieken voor 1ste DAN


Koreaan Nederlands
SONKAL NOPUNDE BARO AP TAERIGI High knife-hand obverse front strike
SONKAL DUNG NOPUNDE AP TAERIGI Reverse knife-hand reverse high front strike
KYOCHA SONKAL KAUNDE MOMCHO MAKGI X-knife-hand checking block
DOO SONDABAK OLLYO MAKGI Twin-palm upward block




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Voet technieken voor 6de Kup



Koreaan Nederlands
APCHA BUSIGI Trap naar voor

Voet technieken voor 5de Kup



Koreaan Nederlands
YOP CHAGI Zijwaartse trap
YOPCHA JIRUGI Zijwaartse trap en gelijktijdige stoot



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Voet technieken voor 2de Kup


Koreaan Nederlands
MOORUP OLLYO CHAGI Coup de genou vers le haut



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Voet technieken voor 1ste Kup


Coréen Français
DOLLYO CHAGI Ronde trap



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Voet technieken voor 1ste DAN


Koreaan Nederlands
TWIMYO YOP CHAGI Coup de pied latéral perçant sauté
DWIT CHAGI Coup de pied arrière



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

CHARYOT SOGI - Aandacht stand

Charyot Sogi.png



Dit is de stand die wordt gebruikt voor aandacht, voor en na het sporten.
1. Voeten vormen een hoek van 45 graden.
2. Laat de vuisten op natuurlijke wijze vallen. De ellebogen zijn licht gebogen.
3. De vuisten zijn licht gebalanceerd.
4. De ogen kijken vooruit, net boven de horizontale lijn.






Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

GUNNUN SOGI - Loop stand

Gunnun Sogi photo nl.jpg



Dit is een sterke stand, zowel voor als achter, zowel aanvallend als verdedigend.
Verplaats een van beide voeten naar voren of naar achteren.
De lengte tussen beide voeten dient anderhalf schouderbreedte te zijn, terwijl de breedte tussen beide voeten één schouder breedte is.
Een stand met een lengte langer dan anderhalf schouderbreedte maakt de beweging traag en is men kwetsbaar voor een aanval van de zijkant, voorkant of achterkant.
Buig het voorste been, zodat de hiel in een rechte lijn zit met de knie. Het achterste been dient geheel gestrekt te zijn. > Verdeel het lichaamsgewicht gelijk over beide voeten. Zorg ervoor dat de tenen van het voorste been naar voren wijzen.
De tenen van de voet van het achterste been behoren maximaal 25 graden naar buiten te wijzen.
Wanneer dit groter is dan 25 graden dan wordt het achterste been kwetsbaarder voor een aanval van achteren.
Span de spieren van beide voeten met het gevoel om ze naar elkaar te brengen.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

JUNBI SOGI - Klaar stand

2FeetReady.PNG





Tae-kwon-do heeft veel modi, die naar voren komen in de patronen. Deze stand is geen onderdeel van een actie, maar is een stand van waaruit de studentenbeweging begint. Het is ideaal om de concentratie te verhogen.




BTerug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

KYONG YE JASE - Groet stand

Bending Attitude.png



Dit is de houding en de beweging die men dient te maken bij het aangroeten van de leraar, medestudent, jury en of tegenstander (tijdens wedstrijden) of door de dojang binnen te gaan of te verlaten :

  • Buig het lichaam 15 graden naar voren.
  • Blijf in de ogen van de tegenstander kijken.






Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

NARANI SOGI - Parallelle stand

Narani Sogi photo nl.jpg



Spreid de voeten evenwijdig aan schouderbreedte.

De tenen moeten naar voren wijzen.

Vuisten zijn 5 cm verwijderd van elkaar en op gordelhoogte en 7 cm van de romp.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

NIUNJA SOGI - L-Positie

Niunja Sogi photo nl.jpg



Deze stand wordt veel in de verdediging gebruikt, maar aanvallend is de stand ook bruikbaar.
De voorste voet is in gelegenheid een trap af te geven. Er hoeft slechts een kleine verplaatsing van het lichaamsgewicht plaats te vinden.
Beweeg een van beide voeten naar voren of naar achteren, zodat de lengte tussen beide voeten iets minder is dan ongeveer anderhalve schouderbreedte is. Er wordt vrijwel een rechte hoek gevormd.
Het is aan te bevelen om beide voeten zo'n 15 graden naar binnen te laten wijzen, hierdoor wordt een betere stabiliteit verkregen.
Buig het achterste been zover totdat de knie in een rechte lijn vormt met de tenen, dito voorste been.
Zorg ervoor dat de heup in een lijn blijft met het binnenste kniegewricht.
De verdeling van het lichaamsgewicht is 70 procent op het achterste been en 30 procent op het voorste been.




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

ANNUN SOGI - Zit stand

Annun Sogi Photo nl.jpg



Dit is een zeer stabiele stand voor een zijdelingse beweging. Deze stand wordt ook veel gebruikt voor stootoefeningen en spierontwikkeling van de benen.
Een van de grote voordelen van deze stand is dat er zonder verplaatsen in een L-stand overgegaan kan worden.
Spreidt een van beide benen naar buiten tot er een afstand van anderhalve schouderbreedte tussen beide tenen is bereikt. Zorg ervoor dat de tenen naar voren wijzen en het lichaamsgewicht evenredig over beide benen is verdeeld. Strek de knieën naar buiten uit, buig totdat de knie voor bij de bal van de voet is.
Span de spieren in de dijen en vergroot de kracht in de benen door met de zijkant van de voetzolen een schrappende beweging over de grond te simuleren. Druk de borst en buik naar voren en druk de heup naar achteren, terwijl de buik(spieren) worden aangespannen.
Maak de stand niet te breed, snelheid en beweegbaarheid zullen dan drastisch afnemen. De stand mogelijk uitvoerbaar met een vol aangezicht of een zijaangezicht, zowel in de aanval als in de verdediging.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

GOJUNG SOGI - Gefixeerde stand (verlengte L-stand)

Gojung Sogi photo nl.jpg



Dit is een effectieve stand om uit werken voor een aanval of verdeging naar de zijkant.
Deze stand is gelijk aan de korte stand met de volgende uitzonderingen:

• Het lichaamsgewicht is gelijkwaardig over beide benen verdeeld.
• De afstand tussen beide voeten behoort anderhalve schouderbreedte te zijn.

Wanneer het rechterbeen voor staat wordt deze stand een rechter gefixeerde stand genoemd en wanneer het linker been voor staat een linker gefixeerde stand.
De stand wordt altijd uitgevoerd met een zijaangezicht




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

GUBURYO SOGI - Gebogen stand

GUBURYO SOGI - Bending Stance.png




Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Deze stand fungeert als een voorbereidende stand voor achterwaartse en zijwaartse trappen, over het algemeen verdedigende bewegingen.
Wanneer men staat op het rechterbeen is er sprake van een rechter gebogen stand, vice versa.
De stand mogelijk uitvoerbaar met een vol aangezicht of een halfaangezicht.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

MOA SOGI A - Gesloten stand

Moa Sogi A photo.jpg



Een stand met een de voeten bijelkaar gehouden.
Mogelijk uitvoerbaar met een vol aangezicht of een zijaangezicht. Veel van de 24 patronen, starten met deze stand.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

KYOCHA SOGI - X-Positie

Kyocha Sogi photo.jpg



Dit is een zeer goed bruikbare stand om de voorkant of de zijkant van een tegenstander aan te vallen.
De stand wordt in enkele gevallen gebruikt voor blokkeringen, maar over het algemeen dient deze stand als voorbereiding op het overgaan tot een volgende manoeuvre.

  • Kruis een voet over of achter de ander, waarbij er met de bal van de voet zacht contact is met de grond.
  • Plaats het lichaamsgewicht op het standbeen.

Wanneer het lichaams gewicht rust op het rechterbeen is er sprake van een rechter x-stand, vice versa.
De stand mogelijk uitvoerbaar met een vol aangezicht of een halfaangezicht, zowel in de aanval als in de verdediging.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

DWITBAL SOGI - Achtervoet stand

Dwitbal Sogi photo nl.jpg



Deze stand wordt voornamelijk voor de verdediging gebruikt, maar soms ook voor de aanval.
Het grote voordeel van deze stand is dat er zonder verplaatsing van het lichaamsgewicht overgegaan kan worden tot het aanvallen met een trap of het verplaatsen van het lichaam.
De stand wordt altijd uitgevoerd met een halfaangezicht. Zorg ervoor dat de knie van het achterste been ligt naar binnen wijst.

  • Beweeg een van beide voeten naar voren of naar achteren, zodat er een afstand van één schouderbreedte tussen beide tenen ontstaat.
  • Buig het achterste been zover zodat de knie over de tenen komt. Plaats daabij de hiel net achter de hiel van de voorste voet.
  • Buig het voorste been en bewaar licht contact met de bal van de voet van het voorste been.
  • Zorg ervoor dat de tenen van de voorste voet ongeveer 25 graden en de tenen van de achterste voet ongeveer 15 graden naar binnen wijzen.
  • Het lichaamsgewicht bevindt zich voornamelijk op het achterste been.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

NACHUO SOGI - Lage stand

Nachuo Sogi photo nl.jpg



Het voordeel van deze stand is het gemak waarmee het aanvallende ledemaat kan worden uitgestrekt.
De stand draagt ook bij aan de ontwikkeling van de beenspieren en maakt het goed mogelijk de afstand tot de tegenstander aan te passen.
De stand is gelijk aan een loopstand, alleen dan langer.
De stand mogelijk uitvoerbaar met een vol aangezicht of een zijaangezicht.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

MOA SOGI B - Gesloten stand

Moa Sogi B photo.jpg




Een stand met een de voeten bijelkaar gehouden.
Mogelijk uitvoerbaar met een vol aangezicht of een zijaangezicht.
Veel van de 24 patronen, starten met deze stand.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

MOA SOGI C - Gesloten stand

Moa Sogi C photo.png



Een stand met een de voeten bijelkaar gehouden.
Mogelijk uitvoerbaar met een vol aangezicht of een zijaangezicht.
Veel van de 24 patronen, starten met deze stand.



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

SOOJIK SOGI - Verticale stand

Soojik Sogi photo nl.jpg



Wanneer het rechterbeen voor staat wordt deze stand een rechter verticale stand genoemd en wanneer het linker been voor staat een linker verticale stand.
De stand wordt altijd uitgevoerd met een halfaangezicht.
Verplaats een voet naar voren of naar achteren, zodat er een afstand van één schouderbreedte ontstaat tussen de twee grote tenen.
De verdeling van het lichaamsgewicht is 60 procent op het achterste been en 40 procentop het voorste been.
Zorg ervoor dat de tenen van beide voeten ongeveer 15 graden naar binnen wijzen. Houdt de benen recht



Terug naar top van deze pagina - Terug naar de welkom pagina

Examen naar 9de Kup - Witte gordel/gele streepje



  • Basis Kennis van Taekwondo
  • Weet hoe Taekwondo was gecreëerd
  • Wie vond Taekwondo uit en wanneer
  • Betekenis van de witte gordel
  • To name (in Korean) all learned punches, blocks, kicks and stances, to show them and explain
  • Correctly perform SAJU JIRUGI (4 direction punch)
  • Correctly perform SAJU MAKGI (4 directions block)
  • To know and name titles of black belts (Dans)
  • To know meaning of Taekwondo
  • The 5 principles/tenets of the "DO": to name them explain and understand
  • To know the Oath of Taekwondo and be able to say it in right order
  • To be able fight without contact with partner for 2 min to demonstrate different techniques learned.



Terug naar boven - Hoofd pagina

Examen naar 8de kup - Gele gordel


  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van Chon-Ji Tul
  • Betekenis van de gele gordel
  • Noemen (in Koreaan) al de storen geleerd, blocks, trappen en posities, tonen en verklaren show them and explain
  • Goed uitvoeren SAJU JIRUGI (4 direction punch)
  • correct uitvoeren SAJU MAKGI (4 directions block)
  • correct uitvoeren Chon-Ji Tul
  • correct uitvoeren 5 verschillende Sambo Matsogi's (three step sparring)
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.



Back to top of page - Hoofd pagina

Examen naar 7de kup - Gele gordel groene streepje



  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van Dan-Gun
  • Nieuwe technieken te weten, en te kunnen verklaren
  • Wat betekend anuro en bakuro ?
  • Wat betekend baro en bandae ?
  • Chon-Ji tul goed uitvoeren
  • Dan-Gun tul goed uitvoeren
  • Goed uitvoeren 10 verschillende Sambo Matsugi's (three step sparring)
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.



Terug naar boven - Hoofd pagina

Examen naar 6de kup - Groene gordel


  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van Do-San
  • Betekenis van de groene gordel
  • Nieuwe technieken te weten, tonen, en te kunnen verklaren
  • De verschillende dynastieën te noemen die in Korea waren
  • Goed uitvoeren Dan-Gun Tul
  • Goed uitvoeren Do-San Tul
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Sambo Matsugi's (three step sparring)
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.



Terug naar boven - Hoofd pagina

Examen naar 5de kup - Groene gordel blauwe streepje


  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van Do-San
  • Betekenis van de groene gordel
  • Nieuwe technieken te weten, tonen, en te kunnen verklaren
  • De verschillende dynastieën te noemen die in Korea waren
  • Goed uitvoeren Dan-Gun Tul
  • Goed uitvoeren Do-San Tul
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Sambo Matsugi's (three step sparring)
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.



Terug naar boven - Hoofd pagina

Examen naar 4de kup - Blauwe gordel


  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van "Yul-Gok"
  • Betekenis van de blauwe gordel
  • Nieuwe technieken te weten, tonen, en te kunnen verklaren
  • Sinusgolf (sinewave) soorten bewegingen noemen en uit te leggen
  • Goed uitvoeren "Win-Hyo" Tul
  • Goed uitvoeren "Yul-Gok" Tul
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Sambo Matsugi's (three step sparring)
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Ibo Matsugi's (two step sparring)
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.
  • Break test : 2 breektechnieken die op een houten plank of herbruikbare plank worden uitgevoerd
DOLLYO CHAGI
AP JOOMUP JIRUGI



Terug naar boven - Hoofd pagina

Examen naar 3de kup - Blauwe gordel rode streepje


  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van "Joong-Gun"
  • Nieuwe technieken te weten, tonen, en te kunnen verklaren
  • Sinusgolf (sinewave) soorten bewegingen noemen en uit te leggen
  • Goed uitvoeren "Chon-Ji" tul
  • Goed uitvoeren "Dan-Gun" tul
  • Goed uitvoeren "Do-San" tul
  • Goed uitvoeren "Won-Hyo" Tul
  • Goed uitvoeren "Yul-Gok" Tul
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Sambo Matsugi's (three step sparring)
  • Goed uitvoeren 10 verschillende Ibo Matsugi's (two step sparring)
  • Goed uitvoeren 8 verschillende Ilbo Matsugi's (one step sparring)
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.
  • Break test : 2 breektechnieken die op een houten plank of herbruikbare plank worden uitgevoerd
YOP CHAGI
SONKAL DUNG TAERIGI



Terug naar boven - Hoofd pagina

Examen naar 2de kup - Rode gordel


  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van "Toi-Gye"
  • Betekenis van de rode gordel
  • Nieuwe technieken te weten, tonen, en te kunnen verklaren
  • Leg uit hoe umpiring werkt in Taekwon-do
  • Goed uitvoeren "Chon-Ji" tul
  • Goed uitvoeren "Dan-Gun" tul
  • Goed uitvoeren "Do-San" tul
  • Goed uitvoeren "Won-Hyo" Tul
  • Goed uitvoeren "Yul-Gok" Tul
  • Goed uitvoeren "Toi-Gye" Tul
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Sambo Matsugi's (three step sparring)
  • Goed uitvoeren 10 verschillende Ibo Matsugi's (two step sparring)
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Ilbo Matsugi's (one step sparring)
  • 15 hosinsul technieken uit te voeren met een partner
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.
  • Break test : 2 breektechnieken die op een houten plank of herbruikbare plank worden uitgevoerd
TWIMYO YOP CHAGI
BANDAE DOLLYO CHAGI



Terug naar boven - Hoofd pagina

Examen naar 1ste kup - Rode gordel - Zwarte streepje


  • Al de kennis van de vorige examens
  • Betekenis van "Hwa-Rang"
  • Nieuwe technieken te weten, tonen, en te kunnen verklaren
  • Goed uitvoeren "Chon-Ji" tul
  • Goed uitvoeren "Dan-Gun" tul
  • Goed uitvoeren "Do-San" tul
  • Goed uitvoeren "Won-Hyo" Tul
  • Goed uitvoeren "Yul-Gok" Tul
  • Goed uitvoeren "Toi-Gye" Tul
  • Goed uitvoeren "Hwa-Rang" Tul
  • Goed uitvoeren 12 verschillende Sambo Matsugi's (three step sparring)
  • Goed uitvoeren 10 verschillende Ibo Matsugi's (two step sparring)
  • Goed uitvoeren 15 verschillende Ilbo Matsugi's (one step sparring)
  • 20 hosinsul technieken uit te voeren met een partner
  • 2 minuten met een partner kunnen vechten om de verschillende geleerde technieken te demonstreren.
  • Break test : 2 breektechnieken die op een houten plank of herbruikbare plank worden uitgevoerd
TWIMYO DOLLYO CHAGI
DWIT CHAGI



Terug naar boven - Hoofd pagina